Hitlerjugend

 

De Hitlerjugend was de nationaal socialistische jeugdbeweging in Duitsland. Ook voor de meisjes is er een vereniging: de Bund Deutscher Mädel ( BDM). Dit was een onderdeel van de Hitlerjugend. De Hitlerjugend werd al eerder opgericht in 1922, maar pas in 1926 werd deze door Adolf Hitler goedgekeurd. Het was een organisatie voor de jeugd en deze had in 1932 ca. 100.000 leden. Dit lijkt veel, maar in vergelijking tot de ca. 10 miljoen leden van de rijksorganisatie voor  Duitse jeugdverenigingen ( Jugendverbände )stelde dit niet veel voor. Dit was een zeer vitale en omvangrijke jeugdbeweging. Voor Hitler was het erg belangrijk om deze jeugdbeweging te nazificeren. Hier zou na de machtsovername door de NSDAP snel verandering in komen.

 

In 1933 werd de dichter Baldur von Schirach de jeugdleider van het Duitse Rijk. Direct na deze benoeming ging Von Schirach tot actie over. De kantoren van de rijksorganisatie voor Duitse jeugdverenigingen werden bezet en het hoofd van deze organisatie, generaal Vogt, werd verjaagd. Alleen de katholieke jeugdorganisaties werden voorlopig gespaard. Dit omdat Hitler een overeenkomst had afgesloten met de Rooms-Katholieke kerk. Hierin was bepaald dat de rooms-katholieke jeugdorganisaties ongehinderd konden voortbestaan.

 

In 1939 werd het lidmaatschap van de Hitlerjugend verplicht voor alle jongeren boven 17 jaar. En in 1941 voor alle jongeren ouder dan 10 jaar. Het lukten echter toch nog 4 miljoen jongeren om buiten de Hitlerjugend te blijven, ondanks de zware straffen, die ze hiermee riskeerden. Als je je niet aanmeldde werd je door de Hitlerjugend van huis opgehaald en meegenomen in een demonstratieve stoet. De leider, Baldur von Schirach, werd in 1940 vervangen door Arthur Axmann.

 

 Jongens van 6 tot 10 jaar mochten informeel bijeenkomsten en activiteiten bijwonen.

Daar werd hun enthousiasme gewekt door uitstapjes naar het platteland, wapenoefeningen en sportwedstrijden. Voortaan werd er steeds meer aandacht besteed aan politieke indoctrinatie, middels het scanderen van nazileuzen en het zingen van nationalistische volksliederen tijdens de uitstapjes. Specifieke politieke indoctrinatie vond plaats via de zogenaamde Heimabende, waar HJ-leiders in speciale HJ-huizen via toespraken hun jonge toehoorders onderwezen in de nazi-ideologie. Deze avonden werden volgens een strak schema georganiseerd. De leiders van de Hitlerjugend ontvingen tijdschriften waarin de strekking was vermeld van wat ze hun ondergeschikten moesten onderwijzen. Elk tijdschrift behandelde een bepaald thema dat gebaseerd was op nationaalsocialistische grondslag. Zo werden de leden bijvoorbeeld onderwezen in de rol van mannen en vrouwen in de maatschappij, het prestige van het Duitse leger en de vijanden van het nationaalsocialisme. Elke jongen die formeel tot de Hitlerjugend behoorde, kreeg een zogenaamd Leistungsbuch, waarin zowel zijn sportieve prestaties als zijn politieke indoctrinatie nauwgezet werden bijgehouden.

De nazi’s wilden een leger van politieke soldaten creëren. Na een grondige militaire opleiding waren ze trouw aan de Führer en zijn regime. Door hun uitstekende conditie waren ze in staat om een machtig Duitsland te helpen opbouwen. In 1934 verschoof de nadruk van de uitstapjes dan ook. Het werden nu militaire bivakken met schietoefeningen, kaartlezen, navigeren en dagmarsen. Er werden gespecialiseerde eenheden in het leven geroepen, zodat de Hitlerjugend een verzameling kon worden voor de verschillende legeronderdelen. De Flieger was het meeste populaire onderdeel. Hier leerden de jongeren met zweefvliegtuigen de basisprincipes van het vliegen. Zo waren er meerdere onderdelen, zoals Flieger HJ en de Kriegsmarine. Hier leerde men motor rijden en oefenden men met zeilboten en kajakken. Ook was er een onderdeel dat de jongens militaire communicatie leerde via de radiotelefoon en morsecodes. Door in al deze verschillende onderdelen actief te zijn maakte het veel jongeren enthousiast om lid te worden van de jeugdbeweging. Naarmate de oorlog vorderen namen de leden van de Hitlerjugend steeds meer taken over van het leger. Zo bemanden ze de luchtafweer of hielpen ze het geschut laden. Oudere leden werden meestal soldaat of sloten zich aan bij de SS. Toen Duitsland werd binnen gevallen, werden de leden van de Hitlerjugend steeds jonger. Na de oorlog werd de Hitlerjugend ontboden en verboden.